Петролът поевтиня с близо 3% след песимистичните данни от САЩ

Фючърсите върху лекия суров петрол продължиха да поевтиняват, стимулирани от разочароващите данни за заетостта в САЩ и споразумението за прекратяване на огъня в Украйна.

Цената на търгувания на борсата в Ню Йорк петрол с доставка през октомври отстъпи с 1,23% до 93,29 долара за барел към края на търговията в петък. За седмицата фючърсите изтриха 2,78 на сто, отчитайки деветия си седмичен спад в последните 11 седмици.

В оповестен в петък доклад Министерството на труда съобщи, че икономиката на САЩ е добавила 142 000 нови работни места през август – най-ниското равнище в последните осем месеца. Прогнозите бяха за скок от 225 000.

Докладът също така показа, че процентът на безработицата в САЩ е спаднал леко до 6,1% от 6,2% през юли поради повечето хора, отпаднали от работната сила.

По-слабият от очакваното доклад бе възприет като знак, че Федералният резерв няма да започне да повишава лихвените проценти в скоро време.

САЩ са най-големият консуматор на „черно злато“в света, като данните за заетостта са възприемани и като индикатор за растежа на търсенето на горива.

Представените също в петък данни на Комисията по търговия с фючърси на САЩ(Commodity Futures Trading Commission – CFTC) показаха, че хедж фондовете са намалили бичите си залози в петролни контракти през седмицата, която приключи на 2 септември. Нетните залози достигнаха 172 357 договора в сравнение с 189 753 в предходната седмица.

Същевременно търгуваният в Лондон петрол сорт брент с доставка през октомври поевтиня с 0,99% до 100,82 долара за барел към края на търговията в петък. За седмицата цената на контракти се смъкна с 2,29%, след като Украйна постигна примирие с проруски настроените бунтовници в източната част на страната.

Междувременно спредът между брента и лекия суров петрол достигна 7,53 долара за барел към края на търговията в петък в сравнение с 7,23 долара в предходната седмица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *