Форум за Югоизточна Европа събира бизнеса на Балканите в София

Икономическият форум за Югоизточна Европа тази година се завръща в София и вместо в края на годината, както е по традиция, ще се проведе в края на този месец – 18 и 19-ти юни. По време на събитието ще се проведат девет кръгли маси и пленарни сесии, над 600 бизнес лидери и представители на международни институции и държавници от най-високо ниво от региона се очаква да пристигнат в България.

На форума ще бъдат представени проектите на страни от Югоизточна Европа по плана „Юнкер“, каза в предаването „Преди всички“ на БНР Георги Табаков – председател на Българския икономически форум: Искахме това да е обединителна тема, защото независимо от това, че само четири държави ще предложат проекти, то всички останали на Балканите, техните фирми имат право да участват после в проектите. Това са проекти, които биха могли да стимулират развитието, както на икономиката на съответната страна, така и на икономиката на Балканите.

Няколко от темите на икономическия форум ще са фокусирани изцяло към България. Две от тях засягат здравеопазването и по-конкретно за клиничните проучвания и за болничния пазар. Подготвени са и теми, насочени към региона, посочи Георги Табаков: Една от темите е свързана с развитието и значението на свободните икономически и индустриални зони, логистични паркове, бизнес центрове. Около нас, в региона има доста добре развиващи се икономически зони. Ние малко сме се оттеглили от тази тема, още от присъединяването на страната ни към ЕС, но България има какво да направи в този сектор.

Друга тема е свързана с развитието на високотехнологични продукти и ИТ продукти на Балканите. Тук има участници от всички страни от региона. В рамките на форума е предвидено и осъществяването на срещи между български фирми и чуждестранни купувачи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *