S&P 500 обнови рекорда при затваряне въпреки колебливите икономически данни

Водещите фондови борси отвъд Океана затвориха търговията във вторник с повишения. Индексът S&P 500 изкачи нов връх, въпреки че по-рано през деня бяха публикувани серия от колебливи данни за първата по сила икономика в света.

Широкият бенчмаркS&P's 500се покачи с 0,56 на сто до 1 771,95 пункта. Индексът на сините чиповеDow Jones Industrial Averageдобави 0,72% до 15 680,35 пункта, докато технологичниятNasdaq Compositeнарасна с0,31% до 3 952,34 пункта.

Пазарните участници бяха фокусирали вниманието си върху Федералния резерв на САЩ, който започна своето двудневно заседание. Повечето анализатори не очакват промяна на гъвкавата монетарна политика на централната банка след публикуваните колебливи икономически данни от страната в последните дни.

По данни на Министерството на търговията през септември продажбите на дребно в първата по сила икономика в света са се свили с 0,1%. Анкетираните от Ройтерс анализатори очакваха индикаторът да отчете ръст от 0,4 на сто.

През август цените на жилищата в САЩ са записали най-големия ръст от времето на имотния балон насам. ИндексътS&P/Case-Shillerе нараснал с 12,8% на годишна база, което е най-силното годишно покачване от февруари 2006 г.

Друг правителствен доклад показа, че индексът на цените на производител в САЩ неочаквано се е понижил с 0,1% през септември, отчитайки първия спад от април насам. Aнкетираните от Ройтерс експерти оцениха растежа на 0,6%, но публикуваните данни не ги задоволиха.

„Обикновено пазарите приемат срещите на Фед с повишено внимание, но сега инвеститорите са оптимисти, че ще бъде запазен миролюбивия тон“, каза Куинси Крос, пазарен стратег в Prudential Financial.

Федералният резерв ще обяви решението си в 20:00 часа българско време в сряда. Очакванията на анкетираните от CNBC експерти са членовете на Федералната комисия за отворения пазар(FOMC) за запазят мащабните месечни стимули в размер на 85 млрд. долара поне до април 2014 г.

По време на предходната среща през септември щатските централни банкери изненадаха пазарите с решението си да не коригират размера на изкупуваните активи. Експерти отчитат, че решението се е оказало правилен ход на фона на бюджетната безизходица, в която впоследствие изпадна първата по сила икономика в света.

Търговията на борсата на Nasdaq бе блокирана за близо един час, след като борсовият оператор OMX Group NasdaqInc отчете проблем при прехвърлянето на данни. Въпреки това основнататърговияс ценните книжа, включени в индекса, продължи. Блокирани се оказаха някоиопции, свързани с индекса.

Според официалното изявление на OMX Group Nasdaq проблемът е възникнал вследствие на човешка грешка, а не на компютърна повреда в системата. Проблемът засегна търговията в периода 11:53-12:37 часа местно време.

На корпоративния фронт американският технологичен гигантAppleизненада с тримесечните си финансови резултат.Производителят на iPhone обяви по-ниска цел за размера на брутния си марж в сравнение с оценките на експертите от Wall Street. Акциите на компонента на Nasdaq Composite поевтиняха с 2,54%,

Капитализацията наPfizerнарасна с 1,66%, след катофармацевтичната компания отчете по-висока от очакваното печалба за третото тримесечие. Въпреки това приходите на дружеството от продажби в световен мащаб се свиха с 2 на сто.

Листнатите в Ню Йорк ценни книжа на британския петролен гигантBPпоскъпнаха с 4,85 на сто.Дружествотоувеличи дивидента си до 9,5 цента на акция от 9 цента. Приходите на компанията за третото тримесечие обаче се понижиха по-малко от очакваното.

Пазарните участници очакват финансовите отчети наLinkedIn,Yelp,BaiduиAflac, коитоще бъдат публикувани след затварянето на борсовата сесия.

Американското финансово министерство проведе аукцион за продажбата на 5-годишни държавни бонове на стойност 35 млрд. долара. Достигнатата доходност бе 1,300% при коефициент на покритие от 2,65.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *